23. Evropsko srečanje mladih statistikov (EYSM) 2023 na Ekonomski fakulteti UL

Evropsko srečanje mladih statistikov (EYSM) je srečanje mlajših matematično usmerjenih statistikov in raziskovalcev področja verjetnosti v Evropi. Srečanje, ki ga organizirajo mladi statistiki za mlade statistike poteka pod okriljem združenja Bernoulli.

Prvo takšno srečanje je potekalo v letu 1978 v Wiltshireu v Veliki Britaniji, od tedaj pa je potekalo dvaindvajset takšnih srečanj, z zadnjima dvema v Beogradu 2019 (v organizaciji Fakultete za matematiko Univerze v Beogradu) ter Atenah 2021 (srečanje je zaradi epidemije v celoti potekalo preko spleta). V letu 2021 sva se srečanja kot predstavnika Slovenije udeležila skupaj z Jakobom Peterlinom iz Medicinske fakultete UL.

Združenje Bernoulli je v preteklem tednu odobrilo vlogo za organizacijo 23. srečanja EYSM na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Srečanje bo s strani fakultete pripravil šestčlanski odbor, dr. Denis Marinšek (predsednik), dr. Andrej Srakar (podpredsednik in pretekli udeleženec dogodka), dr. Miroslav Verbič, dr. Simona Korenjak-Černe, dr. Rok Spruk in dr. Aleš Toman.

Predstavitev na srečanju je mogoča samo s povabilom, navadno je prisotnih okrog 50-60 udeležencev iz vseh evropskih držav. Srečanje spremljajo plenarne predstavitve uveljavljenih raziskovalcev s področja statistike in verjetnosti.

Organizatorji dogodka upamo, da bo to, da ta pomemben dogodek na področju statistike in verjetnosti prvič doslej prihaja v Slovenijo (zamisel prijave se je porodila v neformalnih druženjih z organizatorji v času lanskoletnega dogodka) pomembno prispevalo tudi k poznavanju in aktivnostih na področju statistike, zlasti njenih matematičnih vidikov, v Sloveniji. Dogodka se veselimo in upamo, da bo naletel na dober odziv v domači in mednarodni javnosti.

One thought on “23. Evropsko srečanje mladih statistikov (EYSM) 2023 na Ekonomski fakulteti UL

Komentarji so zaprti.