Podelitev priznanj Statističnega društva Slovenije 2016, 24. 1. 2017

Ob zaključku tradicionalnega letnega srečanja ‘Statistični dan’, ki ga v sodelovanju pripravljamo Statistično društvo Slovenije in Statistični urad Republike Slovenije, smo 24. 1. na Brdu pri Kranju podelili priznanja društva za leto 2016. 

Ob uvodu v dogodek je predsednik društva izr. prof. dr. Matevž Bren predstavil vsebino in način izbora nagrajencev. Društvena priznanja, Blejčevo priznanje (imenovano pa prof. dr. Marijanu Blejcu, začetniku moderne statistike v Sloveniji) za vrhunske dosežke v statistiki, častni član društva in priznanje za odličnost statističnega poročanja v medijih podeljujemo od leta 2012. Tudi v letu 2016 smo v juniju objavili razpis za predloge nagrajencev, društvena komisija za priznanja pa je na seji 13. 9. 2016 izbrala nagrajence. Izbor je potrdil IO društva. 

Blejčevo priznanje je prejel prof. dr. Andrej Blejec, zaposlen na Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani. Prof. Blejec je redni profesor statistike na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete ter predava tudi na doktorskem študiju Statistike in magistrskem študiju Uporabna statistika Univerze v Ljubljani.

prof. dr. Andrej Blejec
Foto: Statistično društvo Slovenije, 2017

Častna članica društva je postala prof. dr. Blaženka Košmelj, upokojena profesorica Univerze v Ljubljani. Prof. Košmeljeva je prve dni januarja umrla, tako smo ji priznanje podelili posthumno.

Priznanje za odličnost statističnega poročanju v medijih pa je prejela dr. Mojca Vizjak Pavšič, znanstvena novinarka.

dr. Mojca Vizjak Pavšič
Foto: Statistično društvo Slovenije, 2017

Utemeljitve priznanj: prof. dr. Andrej Blejecprof. dr. Blaženka Košmeljdr. Mojca Vizjak Pavšič

Na slovesnosti je utemeljitev za Blejčevo priznanje podal prof. dr. Janez Stare, prof. dr. Anuška Ferligoj za častno članico društva in izr. prof. dr. Matevž Bren za odličnost statističnega poročanju v medijih. Pri slednjem so sodelovali tudi lanski nagrajenci, snovalci bloga Udomačena statistika.


Predsednik Statističnega društva Slovenije 
izr. prof. dr. Matevž Bren

Ljubljana, 2. 2. 2017

prof. dr. Andrej Blejec, dr. Mojca Vizjak Pavšič, izr. prof. dr. Matevž Bren, predsednik Statističnega društva Slovenije

Foto: Statistično društvo Slovenije, 2017