Terminološka skupina

Statistikom ni vseeno, kako natančno se izražamo ob predstavitvi rezultatov statističnih analiz. Zato posebna skupina v okviru društva skrbi za upravljanje in dopolnjevanje Statističnega terminološkega slovarja. To je angleško-slovenski slovar strokovnega izrazja s področja statistike. Objavljeni elektronski slovar temelji na knjižni obliki slovarja z enakim naslovom (ki sta ga izdala Statistično društvo Slovenije in SAZU) in je njegova nadgradnja, ki jo Komisija za statistično terminologijo Statističnega društva tekoče dopolnjuje z novimi izrazi.

Statistični terminološki slovar v elektronski obliki >>

Če imate vprašanja glede uporabe posameznih terminov v statistiki, jih zapišite spodaj v polje za vnos komentarja. Člani terminološke skupine se bomo potrudili, da na vaše vprašanje odgovorimo v čim krajšem času.

Zadnje objave s področja dela terminološke skupine:

  2 thoughts on “Terminološka skupina

  1. “based on a zero inflated normal-log model” je razlaga pod preglednico podatkov, za katero ne najdem ustreznega prevoda. Vnaprej hvala za pomoč!

   Všeč mi je

   1. Predlagamo “… na podlagi logaritemsko normalnega modela s presežkom
    ničel”. (Lahko tudi “… log-normalnega modela …”.) Gre za to, da obstajajo prilagojene metode za analizo podatkov, v katerih je “preveč” ničel (= “zero-inflated” = z ničlami (pre)napihnjeni podatki). Po svoje se zdijo podatki sami v takšnih primerih sorodni “redkim matrikam” (“sparse matrix”), vendar mislim, da terminološke rešitve ne kaže iskati v tej smeri. [odgovor je pripravil Jaro Lajovic]

    Všeč mi je

  Oddajte komentar

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

  Google photo

  Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

  Twitter picture

  Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

  Facebook photo

  Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

  Connecting to %s