Razglašeni so zmagovalci državne ravni 3. Evropskih statističnih iger

Evropske statistične igre so tekmovanje, ki ga organizirajo Eurostat in statistični uradi nekaterih evropskih držav z namenom promovirati statistično dejavnost med dijaki in učitelji. Glavni cilji Statističnih iger so spodbujanje radovednosti in zanimanja za statistiko med dijaki, spodbujanje učiteljev, da za poučevanje statistike uporabijo nova gradiva in da za ta namen uporabijo realne podatke ter iščejo priložnosti za uporabo pridobljenega statističnega znanja. Pri organizaciji statističnih iger s sodelovanjem tako na seminarjih za mentorje kot v strokovni žiriji sodelujemo tudi člani Statističnega društva.

Danes so bili na spletni strani Statističnega urada objavljeni zmagovalci državne ravni 3. Evropskih statističnih iger. To so tokrat kar štiri ekipe, ki so bile najuspešnejše v dveh različnih podkategorijah; dve je določila strokovna žirija, dve pa sta bili izbrani na podlagi prejetih glasov, zbranih z javnim glasovanjem.

Ekipe, ki so tekmovale na državni ravni, so se za zmago potegovale v dveh tekmovalnih skupinah: v kategoriji A so tekmovali dijaki zadnjih dveh letnikov, v kategoriji B pa dijaki prvih dveh letnikov. Vse ekipe so na osnovi niza s podatki o družinah pripravile raziskovalne naloge z analizo, v katerih so ugotavljale značilnosti družin na ravni Slovenije ali njihove posebnosti po statističnih regijah, pa tudi občinah.

V kategoriji A je strokovna žirija za najboljšo nalogo ocenila nalogo ekipe 20IN20 iz Gimnazije Kranj, v kategoriji B pa nalogo ekipe TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper.

Zmagovalna ekipa kategorije A: 20IN20 iz Gimnazije Kranj

Zmagovalna ekipa kategorije B: TRIUMVIRAT iz Gimnazije Koper

Pri javnem glasovanju je v kategoriji A največ glasov zbrala ekipa YOBAMA iz Gimnazije Želimlje, v kategoriji B pa ekipa TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji A: YOBAMA iz Gimnazije Želimlje

Zmagovalna ekipa javnega glasovanja v kategoriji B: TEGLZAROŽE iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer

Strokovna žirija je v vsaki kategoriji določila tudi drugo- in tretjeuvrščene ekipe. V kategoriji A se je na  drugo mesto uvrstila ekipa RADOVEDNI iz Gimnazije Lava, na tretje pa ekipa FREKVENCA9 iz Prve gimnazije Maribor. Drugo in tretje mesto v kategoriji B sta zasedli ekipa USPEŠNE iz Gimnazije Želimlje ter ekipa DNA iz Gimnazije Novo mesto.

Vse naštete ekipe bodo za svoje dosežke prejele nagrade. Med sodelujočimi v javnem glasovanju je bil nagrajen tudi glasovalec, ki je imel pri žrebu največ sreče – več o tem na FaceBook strani Statističnega urada.

Kako bo potekal evropski del tekmovanja?

Za vse štiri zmagovalne ekipe se bo tekmovanje praviloma nadaljevalo tudi na evropski ravni, vendar ga zaradi trenutnih razmer v Sloveniji in v ostalih šestnajstih sodelujočih evropskih državah ne bo mogoče izpeljati po načrtovanem urniku. Negotove okoliščine ne omogočajo, da bi lahko že sedaj napovedali, kdaj se bo začel evropski del tekmovanja. Vse ekipe, ki bodo sodelovale v evropskem finalu, bodo o nadaljnjem poteku tekmovanja obveščene takoj, ko bo to mogoče, vse informacije v zvezi s tem pa bodo objavljene tudi na spletni strani www.stat.si/igre in drugih informacijskih kanalih.  

Vsem sodelujočim na nacionalnem delu tekmovanja čestitamo za dosežene uspehe ter vas vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.