ZMAGA slovenske ekipe na 4. Evropskih statističnih igrah!

Dijakinji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer sta po lanskem odličnem drugem mestu letos v svoji kategoriji prepričljivo zmagali na srednješolskem mednarodnem tekmovanju iz statistične pismenosti. V kategoriji B (14–16 let) sta naredili najboljši 2-minutni video na temo »Informacije in dezinformacije: uradni statistični podatki v svetu, preplavljenem s podatki«. Čestitamo!

Njun uspeh sta dopolnili dijakinji Gimnazije Kranj, ki sta se v kategoriji A (16–18 let) uvrstili na 4. mesto.

Zmagovalni video ekipe TEGLZAROŽE z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer:

Četrto uvrščeni video v starostni skupini 16–18 let – ekipa PLAN_XY, Gimnazija Kranj:

Kakšno tekmovanje so Evropske statistične igre?

Evropske statistične igre so mednarodno tekmovanje za srednješolce, ki ga je Statistični urad RS v sodelovanju z Eurostatom in Statističnim društvom Slovenije letos organiziral četrtič. Na tekmovanju se sodelujoči dijaki in njihovi mentorji seznanijo s statistiko in uradnimi statističnimi viri ter preizkusijo v različnih veščinah statistične pismenosti: v reševanju različnih statističnih problemov, v iskanju podatkov in pri pripravi statistične analize. Ob tem spoznajo številne zanimive podatke o Sloveniji in evropskih državah, imajo pa tudi možnost uporabiti različna programska orodja za obdelavo in vizualizacijo podatkov.

Evropski finale

Na finale 4. Evropskih statističnih iger se je uvrstilo več kot 11.000 dijakov iz 16 evropskih držav. V dveh starostnih kategorijah se je med sabo pomerilo 61 ekip. V sklepnem delu tekmovanja je bila njihova naloga pripraviti video na temo »Informacije in dezinformacije: uradni statistični podatki v svetu, preplavljenem s podatki«. Letos je mednarodno žirijo najbolj navdušil izdelek ekipe TEGLZAROŽE z ljutomerske gimnazije, v katerem je ta izvirno in zabavno prikazala moč dezinformacij. V skupini starejših dijakov se je s 4. mestom zelo izkazala tudi ekipa PLAN_XY s kranjske gimnazije.

Tekmovanje v Sloveniji

Pred evropskim finalom so vse sodelujoče države organizirale državna tekmovanja. V Sloveniji je Statistični urad RS v sodelovanju s Statističnim društvom izvedel tekmovanje na šolski in državni ravni. Na tekmovanje se je prijavilo 297 ekip oziroma 756 dijakov iz 46 srednih šol pod mentorstvom 63 učiteljev. Primerjava podatkov o prijavah po državah kaže, da smo bili v Sloveniji po številu prijavljenih dijakov na tekmovanje, preračunano na število mladih v starostni skupini 15–19 let, ponovno v ospredju (8 dijakov na 1.000 prebivalcev, starih 15–19 let), sledijo Ciper (5) in ter Hrvaška in Norveška (vsaka po 3).

Vse o 4. Evropskih statističnih igrah lahko preberete na povezavi www.stat.si/igre.