Zaključek nacionalne ravni tekmovanja 6. Evropske statistične igre

Z objavo rezultatov je Statistični urad RS zaključil nacionalni del tekmovanja. Ekipe so se najprej pomerile na šolski ravni, najuspešnejše pa nadaljevale še na državni ravni, na kateri so pripravljale raziskovalne naloge. Strokovna žirija in sodelujoči v javnem glasovanju so izbrali najboljše naloge in s tem določili štiri zmagovalne ekipe – po dve iz vsake starostne kategorije (kategorija A – dijaki zadnjih dveh letnikov; kategorija B – dijaki prvih dveh letnikov).

Ekipe, ki so tokrat tekmovale na državni ravni, so analizirale statistične podatke s področja formalnega izobraževanja v Sloveniji. Strokovna žirija je v pregled prejela 78 raziskovalnih nalog in med njimi izbrala 20 ekip finalistk – po 10 iz vsake kategorije. V nadaljevanju je žirija med finalistkami določila prve tri uvrščene ekipe. V strokovni žiriji so kot predstavniki Statističnega društva sodelovali mag. Vasja Ivančič, prof. Lidija Perše, dr. Aleš Toman in dr. Andrej Srakar.

Najboljše ekipe po izboru strokovne žirije

Strokovna žirija je za najboljšo nalogo v kategoriji A določila nalogo ekipe KOMPOT z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Na drugo mesto je uvrstila ekipo 24LITROV prav tako z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, na tretje pa ekipo PATPAMAT z Gimnazije Murska sobota.

Zmagovalna naloga ekipe v kategoriji A: KOMPOT

Najboljšo nalogo po mnenju strokovne žirije je v kategoriji B pripravila ekipa DIMNIKARJI z Gimnazije Koper, drugo mesto je zasedla ekipa SPOMINCICE z Gimnazije Novo mesto, tretje pa ekipa VECER3 z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Zmagovalna naloga ekipe v kategorije B: DIMNIKARJI

Za štiri ekipe – obe zmagovalni in drugouvrščeni po izboru strokovne žirije – se bo tekmovanje nadaljevalo še na evropski ravni.

Najboljši ekipi po izboru javnosti, izbrani z glasovanjem na spletu

Finalistke so se na spletu potegovale tudi za naslov zmagovalke javnega glasovanja. V kategoriji A je zbrala največ glasov ekipa SONČKI z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, v kategoriji B pa ekipa 3ROZIKE s Šolskega centra Slovenske Konjice-Zreče.

Rezultati in druge informacije o tekmovanju so objavljene na spletni strani stat.si/igre.

Vsem tekmovalcem čestitamo za dosežene uspehe, ekipam, ki se bodo pomerile še z vrstniki iz Evrope, pa želimo čim boljšo uvrstitev!