Evropsko srečanje mladih statistikov bo letos potekalo v organizaciji Statističnega društva Slovenije

23. Evropsko srečanje mladih statistikov (EYSM) pod okriljem združenja Bernoulli Society for Mathematical Statistics and Probability bo letos potekalo prek spleta med 11. in 15. septembrom v organizaciji Statističnega društva Slovenije in ob podpori Statističnega urada RS. Na njem se bo z raziskovalnimi temami na področju verjetnosti in matematične statistike predstavilo okoli 60 povabljenih mladih raziskovalcev iz Evrope.

Osrednji namen dogodka je omogočiti prostor, kjer se gradijo generacije bodočih vodilnih mladih matematičnih statistikov in raziskovalcev s področja verjetnosti. Prvo Evropsko srečanje mladih statistikov je potekalo v letu 1978 v Wiltshireu v Veliki Britaniji, od tedaj pa je potekalo dvaindvajset takšnih srečanj, z zadnjima dvema v Beogradu 2019 ter Atenah 2021. Mnogi danes mednarodno vodilni statistiki in matematiki so v svojih mladih letih svoje raziskovalne teme predstavljali ravno na tem dogodku.

Na dogodku, ki je zaprte narave, je predstavitev udeležencev mogoča samo s povabilom organizatorja. Sodelujejo lahko mladi raziskovalci, ki so mlajši od 30 let, ali imajo od dve do osem let raziskovalnih izkušenj. Predstavita se lahko največ dva povabljena predstavnika različnih evropskih držav po izboru mednarodnega znanstvenem odbora dogodka, ki ga sestavljajo izbrani pretekli udeleženci dogodka.

V lanskem letu pa je osrednje mednarodno združenje za matematično statistiko in verjetnost Bernoulli Society prvič doslej dodelilo organizacijo njihovega tradicionalnega dogodka Sloveniji. Lokalni organizacijski odbor sestavljamo dr. Andrej Srakar (koordinator), dr. Damjan Manevski in Jakob Peterlin. V mednarodni odbor smo uspeli vključiti šestnajst mednarodno najbolj aktivnih mlajših raziskovalcev in preteklih udeležencev dogodka, ki bodo na dogodku vključeni tudi kot vodje sekcij.

Poleg predstavitev povabljenih mlajših raziskovalcev bo dogodek vključeval tudi šest plenarnih predstavitev: Nina Holden iz univerze v New Yorku, Daniela Witten iz univerze v Washingtonu, Davy Paindaveine iz univerze Libre v Bruslju in trenutni glavni urednik revije Bernoulli, Aad van der Vaart iz univerze Delft University of Technology, ter Mihael Perman z univerze v Ljubljani in na Primorskem in Vladimir Batagelj iz univerze v Ljubljani, dva izmed najbolj prepoznavnih slovenskih raziskovalcev področja.

Slovenijo bosta letos na dogodku predstavljala Ana Zalokar in Miha Brešar. Dogodek bo spremljal dodatni enodnevni dogodek na temo odprtih podatkov in umetne inteligence, ki bo potekal v začetku meseca oktobra.

Organizatorji upamo, da bo letošnji dogodek pomembno prispeval k poznavanju in aktivnostih na področju statistike v Sloveniji, posebej matematičnih raziskovanj. Prav tako upamo, da bo odmeven mednarodno v času, ko smo po nekaterih izjavah strokovnjakov vstopili v dobo umetne inteligence.

O dogodku so nedavno poročali tudi pri STA Znanost.