Prvi dan mladih probabilistov in statistikov

Nedavno smo obeležili evropski dan statistike, ki je letos potekal pod geslom “Statistika za boljši razvoj v hitro spreminjajočem se svetu”. Živimo v dobi umetne inteligence, ki med drugim prinaša večji poudarek delu s podatki. Vzporedno na področju znanosti prihaja do sprememb v vrednotenju raziskovalnega dela, ki dajejo večji pomen odpiranju znanosti in njenemu komuniciranju. V času pandemije so pričeli nastajati matematični spletni seminarji, ki v rednih diskusijah povezujejo raziskovalce z vsega sveta – začetni in najbolj znan je mednarodni seminar s področja verjetnosti One World Probability. Hkrati je vse večja želja, da bi se raziskovalci srečevali tudi v živo. Ob tem je na različnih področjih vse večji poudarek na delu mladih.

S tem v mislih vas v Mladi sekciji Statističnega društva Slovenije vabimo na Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov, ki bo potekal .v četrtek, 30. novembra 2023, od 10. do 15. ure v predavalnici P-109 na Ekonomski fakulteti UL (Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana).

Na dogodku bomo gostili dve predavanji. Doc. dr. Matija Vidmar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo predstavil prispevek o stacionalnih lokalnih naključnih števnih množicah, ki ga je nedavno objavil v reviji Probability Theory and Related Fields. Izr. prof. dr. Lara Lusa s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije  Univerze na Primorskem pa bo govorila o začetni analiz podatkov, ki predstavlja okvir za odgovorno delo s podatki. Obe predavanji bosta potekali v angleškem jeziku in bosta predvajani tudi prek spleta.

Dan se bo zaključil z Delavnico o znanstvenem komuniciranju, prilagojeno raziskovalcem s teh dveh področij, ki jo bo izvedla Renata Dacinger. V prvem delu delavnice bo izvedla predavanje z napotki za raziskovalce, kako izboljšati komuniciranje z različnimi javnostmi, v drugem pa bo sledil bolj interaktiven del z razpravo o izzivih komuniciranja znanstvenih spoznanj na področju matematike (predvsem verjetnosti) in statistike. Delavnica bo potekala v slovenščini in ne bo predvajana prek spleta.

Ob tej delavnici bomo na dogodku predstavili tudi našo pobudo imenovano Ambasadorji verjetnosti in statistike. Osnovna zamisel je oblikovati spisek kompetentnih strokovnjakov s teh dveh področij, ki bodo v bodoče novinarjem na voljo za podajanje javnih izjav glede trditev in objav v medijih pri vseh temah povezanih z verjetnostjo in statistiko.

Program dogodka:

9:30 – 10:00 Prihod udeležencev in registracija

10:00 – 10:15 Uvodni nagovori

10:15 – 11:15 Predavanje Matije Vidmarja: Lokalno-stacionarne naključne števne množice nad Wienerjevim šumom / Stationary local random countable sets over the Wiener noise (predavanje bo v angleškem jeziku)

11:15 – 11:30 Odmor

11:30 – 12:30 Predavanje Lare Lusa: Začetna analiza podatkov / Initial Data Analysis (predavanje bo v angleškem jeziku)

12:30 – 12:45 Predstavitev ideje o ambasadorjih statistike

12:45 – 13:15 Kosilo

13:15 – 14:45 Delavnica Renate Dacinger: Komuniciranje znanstvenih spoznanj

14:45 – 15:00 Zaključek

Dogodek sta finančno podprla Statistično društvo Slovenije in Slovenske železnice d.o.o.. Udeležba je brezplačna, vendar vas zaradi omejenega števila mest prosimo za registracijo preko Google forms obrazca. Če se dogodka ne morete udeležiti v živo, prosimo označite, da želite prejeti povezavo do spletnega prenosa predavanj.