Nacionalni zmagovalci 7. Evropskih statističnih iger

Znani so rezultati državnega dela 7. Evropskih statističnih iger. S tem se zaključuje nacionalni del tekmovanja, ki je potekal na dveh ravneh. Ekipe so se najprej pomerile na šolski ravni v reševanju spletnih testov, najuspešnejše ekipe pa so nadaljevale tekmovanje še na državni ravni. Naloga teh ekip je bila priprava raziskovalne naloge, v kateri so analizirali in predstavili podatke iz popisov kmetijskih gospodarstev.

Strokovna žirija je izmed vseh prejetih raziskovalnih nalog izbrala 20 ekip finalistk – po 10 iz vsake kategorije. V nadaljevanju je drugostopenjska žirija med finalistkami določila zmagovalno ter drugo- in tretjeuvrščeno ekipo. V strokovni žiriji so kot predstavniki Statističnega društva sodelovali mag. Vasja Ivančič, prof. Lidija Perše, dr. Aleš Toman in dr. Andrej Srakar.

Katere ekipe so se najbolj izkazale?

V kategoriji A, v kateri so se pomerili dijaki zadnjih dveh letnikov, je žirijo najbolj prepričala naloga ekipe BISTRERIBE z Gimnazije Murska Sobota. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa TRAVA77 z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, na tretje pa ekipa SONČKI2 z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

V kategoriji B so tekmovali dijaki prvih dveh letnikov, med njimi pa je najboljšo nalogo pripravila ekipa JOLO z Gimnazije Koper. Drugo mesto je zasedla ekipa ZENIT z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, tretje pa ekipa MAJSTRI z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Izjava o omejitvi odgovornosti: Prosimo, upoštevajte, da so naloge pripravili srednješolci v okviru šolskega tekmovanja Evropske statistične igre. Manjše netočnosti pri uporabi, predstavitvi in interpretaciji podatkov niso izključene.

Štiri ekipe – obe zmagovalni in drugouvrščeni – se bodo v nadaljevanju pomerile še z vrstniki iz sodelujočih evropskih držav v evropskem finalu.

Več informacij o tekmovanju je objavljenih na spletni strani stat.si/igre.

Vsem sodelujočim čestitamo za dosežene uspehe, ekipam, ki se bodo pomerile še v evropskem finalu, pa želimo čim boljšo uvrstitev!