6. srečanje Mlade sekcije: Trendi v javnomnenjskih raziskavah

Javnomnenjske raziskave imajo v demokratičnih družbah pomembno vlogo, saj so sredstvo za vključevanje javnosti in tudi za vplivanje na politične odločitve. Najbolj pogosto uporabljena metoda za raziskovanje javnega mnenja je anketa, katere metodologija temelji na inferenčni statistiki. To področje se je začelo razvijati v ZDA v 30. letih prejšnjega stoletja, anketna metoda pa se je uveljavila tako v zasebnem kot javnem sektorju.

Že od preloma tisočletja se panoga sooča z upadom stopenj odgovora, zato se vseskozi izboljšuje pristope vabljenja respondentov in upravljanja z vprašalnikom, prilagajati pa se morajo tudi naglemu razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Terensko anketiranje je danes precej drugačno kot nekoč, podprto je z najnovejšo tehnologijo. Čeprav se ljudje vse manj oglašajo na telefon, se uporablja tudi telefonsko anketiranje, pogosto v predvolilnih raziskavah. Predvsem pa se vse bolj uveljavlja spletno anketiranje, za katerega pa še ni najboljših rešitev glede vzorčnih okvirov. Poseben izziv je tudi, kako različne načine kombinirati.

Kakšni so danes trendi zbiranja podatkov v javnomnenjskih raziskavah in kako se panoga sooča z izzivi, se bomo pogovarjali na 6. srečanju Mlade sekcije SdS, ki bo potekalo v četrtek, 17. septembra 2020, od 19. ure naprej na Zoomu. Z nami bosta dva gosta iz prakse:

Dr. Janja Božič Marolt, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana, ki se poleg s tržnimi raziskavami ukvarja tudi z merjenjem javnega mnenja o političnih strankah ter izvaja obsežno anketiranje o življenjskih slogih, v javnosti pa je zagotovo najbolj poznana po izredno natančnih rezultatih vzporednih volitev, kar bo fokus njene predstavitve.

Dr. May Doušak, raziskovalec na Centru za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (CJMMK), kjer izvajajo projekt Slovensko javno mnenje, najširšo longitudinalno raziskavo v Sloveniji, pa tudi več drugih raziskav. Predstavil bo njihovo delo na področju izboljševanja kakovosti zbranih podatkov ter izzive, s katerimi se soočajo.

Pogovor bosta moderirali Katarina Muha in dr. Ana Slavec iz Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije, spletno srečanje pa bo gostila Fakulteta za management UP.

Če se želite udeležiti dogodka, se prijavite preko Eventbrite in prejeli boste povezavo in geslo seje. Vaše elektronske naslove bomo uporabili samo za namen obveščanja o dogodku in jih bomo najkasneje mesec po dogodku izbrisali.

2 thoughts on “6. srečanje Mlade sekcije: Trendi v javnomnenjskih raziskavah

Komentarji so zaprti.