Aktivnosti Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije v pobudi Young Statisticians Europe (YSE)

Pobuda Mladi statistiki Evrope (Young Statisticians Europe, YSE) združuje večino mladih sekcij evropskih nacionalnih statističnih združenj pod okriljem FENStatS (The Federation of European National Statistical Societies).

Oktobra 2018 se je v Parizu prvič srečalo več kot dvajset predstavnikov iz osem evropskih držav in vzpostavilo to novo platformo za mlade statistike v Evropi. Njeni osnovni cilji so podpora mladim sekcijam statistikom v vseh evropskih državah, organizacija regijskih dejavnosti, mednarodna promocija ter omogočanje skupne platforme za bodoča raziskovalna in akademska sodelovanja mladih statistikov po Evropi.

Andrej Srakar, so-koordinator Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije, sem se udeležil drugega srečanja pobude v romunski Bukarešti novembra 2019, kjer sem poleg svojega prispevka predstavil tudi predlog večjega mednarodnega bloga po vzoru podobnih blogov na področju ekonomije.

Predlog je bil že v Bukarešti pospremljen z velikim odobravanjem, nato pa smo se junija letos predstavniki mladih sekcij dobili na spletnem sestanku, kjer smo se o predlogu tudi podrobneje pogovorili. Začrtali smo večino organizacijskih podrobnosti (način sestave ekipe bloga, vsebino in frekvenco objavljanja, dizajn strani, organizacijske postopke) in se dogovorili za uradno otvoritev bloga na Mednarodni dan statistike 20. oktobra letos. Otvoritev bo pospremil tudi redni spletni seminar z uvodno predstavitvijo uglednejšega mednarodnega statistika.

Pogovarjamo se tudi o tretjem srečanju pobude v okviru konference Applied Statistics na Ribnem pri Bledu.

Upamo, da bomo tudi v prihodnje lahko poročali o dobrih novicah in aktivnostih pri naši vključitvi v to mednarodno pobudo mladih statistikov.