Mednarodni blog in webinar YoungStatS pred pričetkom

Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije je že od svojega nastanka zelo aktivna v mednarodni pobudi Young Statisticians Europe (YSE), kjer smo sodelovali na drugem srečanju te pobude novembra 2019 v romunskem glavnem mestu Bukarešta. Že na tem srečanju sem sokoordinator sekcije predstavil tudi predlog večjega mednarodnega bloga po vzoru znanega spletnega medija s področja ekonomije VoxEU ter dveh podobnih projektov, kjer sem doslej že uspešno deloval.

V juniju letošnjega leta smo se zato srečali s predstavniki te mednarodne pobude mladih statistikov in se pogovorili o večini podrobnosti izvedbe projekta. Projektu bo ime YoungStatS (z aluzijo na krovno organizacijo znotraj katere pobuda tudi deluje, FENStatS, ki je krovno združenje nacionalnih statističnih društev, med ustanovitelji pa je bilo tudi slovensko), poleg bloga pa bo vključeval tudi spletni seminar. Ker so pobude glede One World Statistics seminarja, ki bi povezal predvsem tiste, ki delujemo na področju matematične statistike, zamrle in je projekt opuščen, obstaja precejšnja verjetnost, da bo projekt YoungStatS nekakšen nosilni projekt oživitve področja statistike v mednarodnem merilu v post-koronskem času.

V uredništvo bloga smo izbrali deset aktivnejših mladih statistikov, dva Italijana, doc. dr. Emanueleja Alivertija in Christiana Capezzo, dve Francozinji, Geneviève Robin in Imke Mayer, dva Irca, doc. dr. Michaela Fopa in Amirhosseina Jalalija, dve Romunki, Eleno-Mario Prada in Raluco Caplescu, Belgijko Fatemeh Ghaderinezhad ter mene. Trenutno smo v pogovorih z več mednarodnimi združenji na področjih statistike in ekonometrije, da bi projekt izvedli čim bolj zvesto osnovni zamisli.

Projekt bo otvorjen 20. oktobra 2020 ob Svetovnem dnevu statistike, spremljala ga bo spletna tiskovna konferenca, hkrati pa bodo objavljene prve objave, med katerimi lahko že omenimo legendarnega angleškega statistika prof. dr. Petra J. Diggla, pa tudi prof. dr. Edgarja Dobribana, prof. dr. Dominika Liebla in prof. dr. Adama Lanea.

Zamisel bloga temelji na kratkih predstavitvah nedavno objavljene statistične literature, ki jih pišejo avtorji prispevkov sami. Ker je projekt prvenstveno namenjen mlajšim statistikom, smo k prvim objavam po pogovorih znotraj Statističnega društva Slovenije povabili tudi dva slovenska predstavnika, ki bosta predstavljena ob otvoritvi projekta.

Projekt obeta postati eden večjih na področju statistike v mednarodnem merilu zadnjih let, o njem pa bomo poročali podrobneje tudi ob otvoritvi 20. oktobra.