5. Evropske statistične igre z rekordno udeležbo ekip

Tudi letos Statistični urad v sodelovanju s Statističnim društvom organizira Evropske statistične igre, že pete po vrsti. Evropske statistične igre so tekmovanje v znanju statistike in statistične pismenosti za srednješolce. Letos se je na tekmovanje, v katerem sodeluje 19 držav, prijavilo rekordno število udeležencev iz Slovenije – kar 362 ekip iz 52 šol, v teh ekipah pa sodeluje 920 dijakov in 69 mentorjev.

Kako poteka tekmovanje?

Tekmovanje je sestavljeno iz nacionalnega dela (šolska in državna raven) ter evropskega dela. Šolska raven poteka v obliki spletnega testa, ki ga morajo udeleženci izpolniti do 14. decembra. Ekipe, ki napredujejo na državno raven tekmovanja, izdelajo raziskovalno nalogo na osnovi podanih statističnih podatkov. Najboljši ekipi v vsaki kategoriji nadaljujeta tekmovanje na evropski ravni z izdelavo videa na temo statistične pismenosti. Dijaki tekmujejo v eno-, dvo- ali tričlanskih ekipah in v dveh tekmovalnih skupinah, kategoriji A (zadnja dva letnika srednješolskega izobraževanja, približna starost 16–18 let) in kategoriji B (prva dva letnika, približna starost 14–16 let)

V lanskem tekmovanju sta dijakinji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer v kategoriji B (14–16 let) zmagali na evropski ravni s svojim videom z naslovom »Informacije in dezinformacije: uradni statistični podatki v svetu, preplavljenem s podatki«.

Vse informacije o 5. statističnih igrah so objavljene na spletni strani Statističnega urada RS: https://www.stat.si/igre