Znane so zmagovalne ekipe na državni ravni tekmovanja 5. Evropske statistične igre

Ob zaključku državne ravni tekmovanja so bile razglašene štiri zmagovalne ekipe – dve je določila strokovna žirija, dve pa sta bili izbrani na podlagi prejetih glasov, zbranih z javnim glasovanjem. Znane so tudi štiri ekipe, ki bodo s tekmovanjem nadaljevale v evropskem finalu.

Ekipe, ki so tokrat tekmovale na državni ravni, so analizirale statistične podatke s področja trga dela. Pripravile so različne predstavitve podatkov o delovno aktivnih prebivalcih, delovnih migracijah in plačah, ter analizirale stanje in spremembe, do katerih je prišlo v zadnjih desetih letih na ravni Slovenije, statističnih regij in tudi občin.

Strokovna žirija je v pregled prejela 64 raziskovalnih nalog. Ocenjevanje je potekalo na dveh stopnjah. Prvostopenjska žirija je izbrala po 10 ekip finalistk iz vsake tekmovalne kategorije (kategorija A – dijaki zadnjih dveh letnikov; kategorija B – dijaki prvih dveh letnikov srednje šole). V nadaljevanju je drugostopenjska žirija med finalistkami določila dve zmagovalni ekipi, eno iz kategorije A in eno iz kategorije B. V strokovni žiriji na prvi stopnji sta kot predstavnici Statističnega društva sodelovali mag. Vasja Ivančič in prof. Lidija Perše, na drugi stopnji pa dr. Aleš Toman in dr. Andrej Srakar.

20 ekip finalistk se je za naslov najboljše raziskovalne naloge potegovalo tudi prek javnega glasovanja na spletu. O zmagovalkah so z oddajo glasov odločili številni SURS-ovi sledilci na družbenih omrežij, uporabniki statističnih podatkov in drugi sodelujoči.

Zmagovalni ekipi po izboru strokovne žirije

Strokovna žirija je za najboljšo nalogo v kategoriji A določila nalogo ekipe RERENELA z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, v kategoriji B pa nalogo ekipe LATTE z Gimnazije Kranj.

Strokovna žirija je določila tudi drugo- in tretjeuvrščeno ekipo v obeh kategorijah:

· v kategoriji A se je na drugo mesto uvrstila ekipa SONCKI z Gimnazije Novo mesto, na tretje pa ekipa KNEDL z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer;

· v kategoriji B je drugo mesto zasedla ekipa MILOSH z Gimnazije Poljane, tretje pa ekipa KOALE z Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Za obe zmagovalni in drugouvrščeni ekipi po izboru strokovne žirije se bo tekmovanje nadaljevalo še na evropski ravni.

Zmagovalni ekipi po izboru javnosti, izbrani z glasovanjem na spletu

Pri javnem glasovanju je v kategoriji A zbrala največ glasov ekipa NO1LIGA z II. gimnazije Maribor, v kategoriji B pa ekipa BRAINDRAIN z II. gimnazije Maribor.

Vse informacije o tekmovanju so objavljene na spletni strani Statističnega urada: stat.si/igre

Vsem sodelujočim na državnem delu tekmovanja čestitamo za dosežene uspehe in vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.