5. srečanje Mlade sekcije: Vizualizacija zdravstvenih podatkov

12. maja smo obeležili dvestoto obletnico rojstva Florence Nightingale, znane predvsem kot utemeljiteljice moderne bolniške nege, statistiki pa jo cenimo tudi kot začetnico na področju grafične predstavitve podatkov. Skušala jih je predstaviti na način, da bi bili čim bolj razumljivi tudi tistim, ki so manj matematično pismeni. Njeno poročanje s prizorišča krimske vojne, kamor se je odpravila kot prostovoljka, je pripomoglo k ozaveščanju ljudi o povezavi med higienskimi razmerami in stopnjo smrtnosti.

Dobro stoletje in pol kasneje je svet zajela pandemija bolezni COVID-19. Tudi v njej, podobno kot v krimski vojni, pomembno vlogo igrajo podatki in statistike. Kako jasne in točne so grafične predstavitve podatkov o okuženih in umrlih, ki smo jih zasledili v zadnjih mesecih? So dovolj razumljive za javnost? Katere lahko izpostavimo kot dobre prakse? Ali smo se v tej krizi kaj novega naučili o grafičnih predstavitvah podatkov?

Pa tudi sicer – kakšno je stanje na področju vizualizacije podatkov o zdravju in boleznih v Sloveniji? Kakšna je statistična in matematična osnova, na kateri lahko gradimo tovrstne vizualizacije? Kdo se s tem ukvarja? Kako poteka delo oblikovalca vizualizacij podatkov? Ali imamo ustrezno usposobljene strokovnjake za to delo? Kaj so dobri primeri? Kaj bi lahko bilo boljše? Kakšna so sploh načela dobre grafične predstavitve podatkov?

O teh vprašanjih se bomo pogovarjali na 5. srečanju Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije v sredo, 3. junija 2020, od 19. ure naprej na Zoomu. Povabili smo štiri goste, po njihovih predstavitvah bo sledila razprava o zgornjih vprašanjih. Z nami bodo:

Dr. Gaj Vidmar, vodja biostatistike in znanstvene informatike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS Soča in izredni profesor na oddelku za psihologijo Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem. Govoril bo o teoretičnih načelih, ki veljajo za kakovostno in razumljivo vizualizacijo ter predstavil nekaj primerov vizualizacij na področju ugotavljanja skladnosti med ocenjevalci, instrumenti in merami. 

Metka Zaletel, predstojnica zdravstvenega podatkovnega centra na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Predstavila bo, kako v osrednji nacionalni ustanovi za proučevanje in varovanje zdravja prebivalcev Slovenije pripravljajo vizualizacije podatkov.

Miha Kadunc, tehnološki direktor podjetja Sinergise in eden osrednjih oblikovalcev vizualizacij podatkov pri projektu COVID-19 Sledilnik, ki zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusne bolezni v Sloveniji. Predstavil bo, kako so nastajale in se prilagajale vizualizacije stanja te bolezni v Sloveniji.

Aljaž Vindiš, oblikovalec vidnih sporočil v podjetju 3fs, nekdanji oblikovalec infografik v Dnevnikovi prilogi Objektiv, za katere je bilo uredništvo za leto 2012 nagrajeno s Priznanjem za odličnost statističnega poročanja v medijih Statističnega društva Slovenije, za leto 2013 pa z mednarodno infografično nagrado Malofiej. Govoril bo o svojem delu na področju vizualizacije podatkov ter z vidika grafičnega oblikovalca komentiral vizualizacije zdravstvenih podatkov v Sloveniji.

Pogovor bosta moderirala dr. Vanja Erčulj in dr. Andrej Srakar iz Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije, spletno srečanje pa bo gostila Fakulteta za management UP.

Če se želite udeležiti dogodka, se prijavite preko Eventbrite in v potrditvenem sporočilu boste prejeli ID srečanja in geslo. Vaše elektronske naslove bomo uporabili samo za namen obveščanja o dogodku in jih bomo najkasneje mesec po dogodku izbrisali.

Posnetek srečanja:

One thought on “5. srečanje Mlade sekcije: Vizualizacija zdravstvenih podatkov

Komentarji so zaprti.