Evropske statistične igre: Znane so štiri ekipe, ki nadaljujejo tekmovanje na evropski ravni

Z razglasitvijo zmagovalnih ekip 4. Evropskih statističnih iger je zaključena državna raven tekmovanja.

Naloga ekip, ki so se na tokratnem tekmovanju uvrstile na državno raven, je bila analiza statističnih podatkov s področja okoljskih statistik. Ekipe so pripravile raznolike predstavitve podatkov o odpadkih, vodah in finančnih podatkih, namenjenih za področje varstva okolja, ter prikazale stanje zadnjih nekaj let na ravni slovenskih statističnih regij, deloma pa tudi občin.

Tekmovanje poteka v dveh kategorijah – kategorija A: dijaki zadnjih dveh letnikov; kategorija B: dijaki prvih dveh letnikov. Izbor zmagovalnih ekip je potekal na dveh stopnjah. Najprej je strokovna žirija vse prejete raziskovalne naloge pregledala in v predizboru določila po 10 ekip finalistk iz vsake tekmovalne kategorije. V drugem koraku je iz vsake kategorije po eno zmagovalno ekipo določila glavna drugostopenjska žirija, drugo zmagovalno ekipo v vsaki kategoriji pa so z v javnem glasovanju izbrali številni uporabniki Facebooka. V strokovni žiriji na drugi stopnji sta kot predstavnika Statističnega društva sodelovala dr. Aleš Toman in dr. Andrej Srakar.

Zmagovalni ekipi po izboru strokovne žirije

Za najboljšo nalogo v kategoriji A je strokovna žirija določila nalogo ekipe PLAN_XY z Gimnazije Kranj, v kategoriji B pa nalogo ekipe TEGLZAROŽE z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Strokovna žirija je določila tudi drugo- in tretjeuvrščeno ekipo vsake kategorije:

Zmagovalni ekipi po izboru javnosti, izbrani z glasovanjem na Facebooku

Pri javnem glasovanju je v kategoriji A zbrala največ glasov ekipa GIMVEL z Gimnazije Velenje, v kategoriji B pa ekipa PROJEKT 2.0 z Gimnazije Murska Sobota.

Vse informacije o tekmovanju so objavljene na spletni strani Statističnega urada: stat.si/igre

Vsem sodelujočim na državnem delu tekmovanja čestitamo za dosežene uspehe in vse vabimo k sodelovanju na tekmovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.